Title :
Location :
Year :
Client :
Cancer Genetics Facility
University of Wales Hospital
2009
Cardiff University
Project Description :

Rio was appointed to create a "landmark building that communicates to the public that this is a Cardiff University research facility". The circa 1,500 m² building contains generic wet lab and office space on two floors together with associated facilities within flexible floor plates.

 

The truncated cone, containing a library and meeting area, softens the overall building composition and creates a focal point at the entrance to the hospital complex. A triple height glazed entrance connects the "cone" and the "work box".

 

In order to minimise solar gain, thereby reducing the building’s cooling load and associated carbon reliance, the glazed areas of the southern elevation have been heavily louvered. The louvres sit within a smooth white rendered frame which together makes up the "work box".

 

The louvre blades are colour coded in reference to a DNA helix model. They encode the actual gene sequence of an important tumour gene found by researchers at the University.