• Client Coastal Housing

  • Type Residential

  • Location Morriston

The overall site has been planned around three external courtyards one of which contained a mature copper beech tree. This was retained and the colour of the bricks chosen to contrast and complement the beautiful rich red copper colour of the leaves.

Facades present a calm rhythm of large linear windows of simple and well-mannered detailing and proportions. Where furniture layouts permit, low cill heights promote a strong relationship between the internal and external spaces, providing animation and supervision to the public space.

Two existing vehicular entrances at opposite ends have been retained and two independent car parks created to ensure the central part of the site remains car-free. The industrial feel of the deck access arrangement harks back to Morriston's industrial past, exposed steel lintels to some of the windows strengthen the industrial aesthetic.

The streetscape is reinforced by more conventionally accessed housing which maintains the building line along the street frontage. Using render for this part of the development reflects the streetscape while the choice of brick for the remainder of the site ensures longevity in aesthetics with pops of colour in a contrasting colour at every entrance way. These were also slightly recessed to give a degree of private space.

Each ground floor apartment has an external private terrace whilst first-floor apartments have a Juliet balcony. The tenants are free to personalise their space on the deck access walkways and these have been designed to be wide enough to accommodate planters and seats of the tenant’s choice.