• Client Deryn Properties LLP

  • Type Workplace

  • Location Port Talbot

The Justice Centre provides an excellent working/visiting environment that established a set of design standards and acted as a catalyst for the new Harbourside Development Zone. The facility is flexible, adaptable, maintainable and cost-effective whilst adhering to the HMCTS design guidelines. Within the building itself, acoustic issues associated with the location of a court near a busy road and overcoming conflicts between security, visibility and daylighting all presented both challenges and opportunities.

The Justice Centre design has been driven by an emphasis on natural daylighting, an efficient thermal envelope and flexibility. The simple 13.5-metre wide floorplate allows for an open-plan or cellular solution, utilising a 1500mm planning grid to meet with BCO standards. This width coupled with floor-to-ceiling glazing provides quality daylighting and views out to satisfy the requirements of BREEAM, resulting in regulated carbon emission levels of circa 15.5 Kg CO2/m²  per annum. The building orientation, together with the installation of vertical fins to the west and east façades, limit solar gains and glare.

The slender vertical brickwork panels on the east and west façades form a backdrop to these rhythmical shading devices and vertical glazed sections. They not only form a solid background for the fin connection but also provide an element of shading to the windows. The materials chosen for this building not only draw reference from the vernacular red brick but also hint at the creosote, copper and tin industries that were prevalent in the vicinity of the site. Reducing long term maintenance was an extremely important factor in choosing brickwork to sit alongside the glazed curtain walling elements. The brick not only has longevity but also produces an A+ rating within the Green Guide to Specification which forms part of the BREEAM Assessment.