• Client Cardiff City Developments

  • Type Residential

  • Location Cardiff

Richmond Square successfully balances the traditional Victorian references of Richmond Road together with the contemporary aspirations of the client. The facade facing Richmond Road is articulated, borrowing references from the existing terraces. Traditional pitched roofs are interrupted with gables that respond to splayed window bays below. This architectural device assists in creating a human scale to the terrace and reinforces the definition of individual entrances to apartments.

The front gardens with stone walls and railings have successfully replaced the existing off-road parking, which blighted the fronts of the existing terrace. The design of the front walls incorporate enclosures which contain refuse bins which serve the apartments facing Richmond Road. Behind this traditional street elevational lies an inner courtyard that is surrounded by further apartments with a more contemporary aesthetic, utilising a combination of white render and treated timber facades. The site configuration creates an open southerly aspect that allows light to flood into this landscaped communal space.

Cardiff City Development recognised the need for ‘fit-for-purpose’ dwellings to meet the needs of a variety of social groups, including students, young professionals and key workers. This has created a development that provides choice with a variety of apartments ranging from one-bed studios and one-bed apartments to two-bed duplexes. Each space has been provided with modern and light interiors, offering a view of the peaceful internal courtyard.